Bula imobiliară pare să bubuie, iar băncile au dat deja startul dezastruos: românii, primii afectați

de: Alexandru Puiu
28 10. 2021

Românii nu au fost niciodată foarte pricepuți la a pune bani deoparte. Cei mai mulți preferă să facă un împrumut și să se chinuie să-l achite. Ce faci însă când vrei să-ți iei un apartament iar banca nu mai vrea să-ți acorde creditul? Să fie acesta startul unei noi crize precum cea din 2008?

Un studiu publicat de Banca Centrală Europeană (BCE) atrage atenția asupra unui trend care devine cât se poate de evident la nivel european. Este vorba de înăsprirea accesului la creditele ipotecare de către un număr important de bănci europene. Tendința a început să iasă la iveală la începutul trimestrului trei al acestui an, dar de atunci, nu a făcut decât să se acutizeze.

De ce s-au speriat băncile

În contextul pandemiei, a scumpirii necontrolate a materialelor de construcții, a crizei de pe piața muncii, încrederea în abilitatea de plată a unui credit imobiliar din partea populației a scăzut semnificativ.

Partea tristă și principala consecință a exploziei bulei este că înăsprirea accesului la împrumuturi are mari șanse să afecteze negativ creștere economică prognozată pentru zona euro. În acest context, există o șansă ca BCE să implementeze niște mecanisme pentru ca firmele să beneficieze totuși de lichidități.

„Pentru creditele ipotecare, înăsprirea a fost legată de toleranța la risc a băncilor și de costurile lor de finanțare. În trimestrul patru din 2021, băncile se așteaptă la o înăsprire suplimentară a standardelor de creditare, dar nu estimează o modificare a cererii pentru creditele ipotecare”, a apreciat BCE. Punctual, în rândul celor mai mari economii din zona euro s-a înregistrat deja această înăsprire a criteriilor de aprobare pentru creditele ipotecare, în țări precum Germania, Spania și Franța. Pe de altă parte, situația în Italia nu a suferit modificări din acest punct de vedere.

Consecințele acestor schimbări pe piața imobiliară s-au resimțit deja în Germania și Franța, unde unui număr semnificativ de cetățeni le-au fost respinse cererile pentru credite ipotecare. În România, BNR a emis deja avertismente pe marginea acestui subiect, dar înăspririle menționate mai sus au mari șanse să se resimtă doar începând cu ianuarie 2022.